Reistips
Bent u klaar voor vertrek? Heeft u echt aan alles gedacht?
Travel Myway heeft voor u een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet:
Reistips
Informatie over welke reisdocumenten u dient mee te nemen op vakantie krijgt u uiteraard van Travel Myway of op paspoortinformatie.nl
Sinds 26 juni 2012 is het bijschrijven van kinderen in het paspoort van de ouders niet meer mogelijk. Alle kinderen dienen over een eigen reisdocument te beschikken.
Als uw kind een andere achternaam heeft dan u of uw partner, eisen sommige landen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Marechaussee.
Europeesche identiteitskaart
De kaart kost ongeveer €28 en is als reisdocument geldig in een groot aantal landen.
Paspoort
Kinderen tot 18 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders of voogd voor de aanschaf van een paspoort.
Visum
Naast het paspoort heeft u voor sommige landen ook een visum nodig. Een visum wordt afgegeven door de Ambassade van het land van de bestemming. Meestal is het visum een sticker of stempel in uw paspoort. In sommige gevallen moet u zich online aanmelden op de website van het desbetreffende land. Hier krijgt u dan een elektronisch visum. De Verenigde Staten is hier een voorbeeld van.
Om er achter te komen of u voor uw bestemming een visum nodig heeft, kunt u kijken op de website van de Visumcentrale. Zij zijn gespecialiseerd in het afhandelen van visumaanvragen.
Mocht het zo zijn dat u voor uw bestemming een visum moet aanvragen, dan ziet u gelijk wat de visum eisen zijn. De prijs van een visum verschilt per land. Voor sommige landen is een visum gratis.
Mocht u toch nog vragen hebben over een visum of wilt u liever dat wij dit voor u aanvragen dan kunnen wij dit uiteraard voor u doen.
Voor alle actuele informatie over betaalmiddelen in het buitenland kunt u terecht bij Travel Myway, bank of postkantoor.
Tip: Bewaar uw contant geld, reischeques, bank- en betaalkaarten steeds op afzonderlijke plaatsen en gescheiden van uw identiteitspapieren. Zo hebt u bij verlies of diefstal nog altijd een betaalmiddel over.
Contant geld
Bepaalde landen leggen toeristen een verplichte uitgave per dag op. Ook kunnen zij de in- en uitvoer van deviezen aan controle onderwerpen. Ga dus na of dergelijke verplichtingen en/ of beperkingen ook gelden voor het land dat u wilt bezoeken. Geld wisselen op de lokale ‘zwarte markt’ is strafbaar. Ga dus niet in op aanbiedingen van handelaren op straat.
Geldzaken PINpas/ Creditcards
In heel veel landen kunt u gratis geld opnemen met uw Pinpas. Uw pas moet dan wel voorzien zijn van het Cirrus logo.
Geld opnemen met uw pas is vaak voordeliger dan contant te wisselen.
Een creditcard is vooral gemak-kelijk bij grotere of onverwachte uitgaven. Geld opnemen met uw creditcard kan bij balies van banken. Aan geldopnamen met creditcards zijn (soms hoge) kosten verbonden.
Verkeersregels kunnen van land tot land verschillen. Het is daarom belangrijk dat u op buitenlandsewegen uw rijgedrag en snelheid aanpast aan de ter plaatse geldende regels en gebruiken.
Tip: Als u met eigen vervoer reist, ga dan na of u via tolwegen moet en wat de kosten daarvan zijn. Parkeren kan in buitenlandse steden vaak alleen met een parkeerschijf. Informeer vooraf hoe u aan zo’n schijf kunt komen.
Een voertuig huren
Als u in het buitenland een auto, motor, brommer of scooter huurt, doe dat dan bij een gerenomineerd bedrijf. Verzeker u van de kwaliteit van het vervoermiddel door bijvoorbeeld een proefrit te maken. Hou vooral het eigen-risico bedrag in de gaten. Vraag een kopie van de overeenkomst en laat die door de verhuurder tekenen.
Reizen doe je voor je plezier. Voorkom dat u het slachtoffer wordt van criminelen, of in aanvaring komt met de lokale autoriteiten, politie, leger of lokale bevolking. Vertrek goed geïnformeerd.
Tip: Het kan gebeuren dat uw bagage zoekraakt of gestolen wordt tijdens de reis. Draag waardepapieren en reisdocumenten dus altijd bij u en stop een aantal artikelen voor uw persoonlijke verzorging in uw handbagage.
Respecteer gedragscodes
In korte broek, blootshoofd en luid pratend een kerk of moskee bezoeken, ervaren veel mensen als beledigend. Naaktrecreatie is vaak niet, of alleen op zeer duidelijk aangegeven plaatsen toegestaan. Mensen aanstaren en ongevraagd fotograferen kan agressiviteit opwekken.
Neem een aantal voorzorgs-maatregelen voor u op reis gaat. U kunt daarmee diefstal, water-, brand- en andere schade voorkomen.
Tip: Vraag degene die uw brievenbus leegt om de post uit het zicht neer te leggen. Keurige stapeltjes verraden uw afwezigheid.
Zorg dat uw huis bewoond lijkt
Misschien kan iemand tijdens uw afwezigheid in uw huis trekken. Of vraag een buurman of vriend om de planten te verzorgen, de gordijnen open en dicht te doen, de post uit de brievenbus te halen en zo nu en dan het licht te laten branden.
Zorg voor sloten en verlichting
Goede sloten en verlichting ontmoedigen dieven. Besteed vooral aandacht aan de sloten van de achterdeur en raamwerk. Bij politie en uw verzekeraar kunt u tips krijgen over inbraak-preventie.
Gezondheidsrisico’s zijn op reis groter dan thuis. Juist op reis kunnen mensen ziek worden: door eht eten, het klimaat, afwijkende omstandigheden en risicovol gedrag. Zorg dat u altijd een aantal basismedicijnen bij u heeft. Denk ook aan een goede reisverzekering, uw eigen ziektekosten verzekering dekt alleen het bedrag wat een behandeling of medicijnen in Nederland kosten.
Inentingen
Veel landen buiten de Europese Unie laten toeristen alleen toe als ze tegen bepaalde tropische ziekten zijn ingeënt. U kunt dit bewijzen met het internationaal erkende Bewijs van Inenting (‘gele boekje’)
Medisch paspoort
Als u medicijnen gebruikt, vraag uw arts dan om een medisch paspoort. Dat is een lijst waarop de arts de merknamen van uw medicijnen opschrijft en de samenstelling van de producten. Het paspoort bewijst zijn dienst als u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft.
Vochtgebruik en drinkwater
Let erop dat u genoeg drinkt, zeker in een warm klimaat. Houdt vooral kleine kinderen met diarree goed in de gaten. Niet alle water is drinkwater! Twijfelt u aan de kwaliteit, drink dan mineraalwater, thee of frisdrank.