Azië alle gebieden

Date februari 11, 2019

Azië alle gebieden

AZIË

kaart azie

Azië is het grootste werelddeel op de Aarde. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Noordelijke IJszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. In het jaar 2006 telde het continent circa 3,97 miljard inwoners, ofwel 61% van de totale wereldbevolking (6,5 miljard). Azië, met een oppervlakte van 43.810.000 km², bedekt 8,6% van de totale oppervlakte van de Aarde en 29,4% van de totale landoppervlakte. Cultureel is Azië erg heterogeen samengesteld.

Geografie

Azië kan zelf beschouwd worden als een sub regio van het grotere Euraziatische continent. De onderverdeling van Azië in regio’s is niet helemaal rechtlijnig omdat er geen consensus over is, hieronder is een grove onderverdeling van Azië in verschillende sub regio’s:

 • Zuidwest-Azië. (vaak verward met het Midden-Oosten) is het zuidwestelijke deel van Azië. De naam West-Azië wordt vaak gebruikt in teksten over archeologie en late prehistorie van de regio. In tegenstelling tot het Midden-Oosten, dat een vaag bepaalde regio is die meestal ook Egypte omvat, is Zuidwest-Azië puur een geografische naam die het zuidwesten van Azië omvat. Zuidwest-Azië valt gedeeltelijk samen met de traditionele Europese namen Midden-Oosten en het Nabije Oosten, die beide hun plaats ten opzichte van Europa beschrijven in plaats van hun positie binnen Azië.
 • Oost-AziëDit is een gedeelte van het Aziatische continent dat bekeken kan worden vanuit zowel een geografisch als een cultureel oogpunt. Geografisch gezien, beslaat deze regio 6.640.000 km², oftewel 15% van het Aziatische continent. Cultureel gezien, omvat het de maatschappijen die zich in de Chinese invloedssfeer bevinden, waardoor in de cultuur duidelijk gezien kan worden dat zij beïnvloed zijn door de klassieke Chinese taal (met het originele karakterschrift hanzi), confucianisme en neo-confucianisme, mahayana en het daoïsme. Deze combinatie van taal, politieke filosofie en religie overlapt met het officiële geografische gedeelte van Oost-Azië.De volgende landen bevinden zich in het geografische Oost-Azië: Volksrepubliek China (inclusief Hongkong en Macau), (Taiwan), Noord-Korea, Zuid-Korea, Japan en Mongolië
 • Centraal-Azië. Normaal gesproken worden met Centraal-Azië de volgende gebieden bedoeld: Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan en Kirgizië. Soms worden ook Afghanistan, Mongolië en de West-Chinese regio Sinkiang hiertoe gerekend. Het gebied in Centraal-Azië dat vroeger deel uitmaakte van het Keizerrijk Rusland wordt in Rusland ook wel Midden-Azië genoemd.
 • Zuid-Azië. Aan Zuid-Azië wordt ook wel gerefereerd als het Indisch subcontinent. Hierop liggen de volgende landen: India, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh (op het vasteland), Sri Lanka en de Maldiven (eilandnaties). Hoewel het grootste deel van Afghanistan niet op dit subcontinent ligt, wordt ook dat land vaak tot Zuid-Azië gerekend.
 • Noord-Azië. Deze term wordt bijna nooit gebruikt door geografen en refereert meestal aan het Aziatische gedeelte van Rusland, ook wel bekend als Siberië en het Russische Verre Oosten. Soms worden ook de noordelijke delen van andere Aziatische landen zoals Kazachstan hieronder gerekend.
Religies

In Azië worden vele religies beleden. De grootste religies zijn het hindoeïsme, de islam en de traditionele Chinese godsdienst. In Oost-Azië is het syncretisme wijdverbreid. In West-Azië zijn de islam en het Oosters christendom de voornaamste religies. De positie van de staatsreligie is verschillend: in sommige landen is er een staatsgodsdienst, terwijl andere landen officieel atheïstisch zijn. Religies hebben een diepgaande invloed op de houding van Azië en hebben invloed op alle aspecten van het leven. Vaak worden politieke kandidaten volgens de religie gekozen. Religie wordt in Azië door het nationalisme misbruikt.

 • Islam. De islam is in Azië ontstaan. De drie belangrijkste bedevaartsoorden van de islam zijn Mekka, Medina en Jeruzalem, die behoren tot Azië. In Azië zijn meer moslims dan christenen. De landen met meer dan 100 miljoen moslims zijn India, Pakistan, Indonesië en Bangladesh, alle gelegen in Azië. De meerderheid van de moslims leeft in Azië. In vele delen van Azië is een belangrijke islamitische bevolking. Ook in Azië leven meer soennieten dan sjiieten.
 • Hindoeïsme. Het hindoeïsme is een polytheïstische religie die is ontstaan in Azië. In India en Nepal is een hindoe-meerderheid. Meer dan 90% van de hindoes wonen in Azië, de meeste van hen in India. Het hindoeïsme heeft esoterische kenmerken.
 • Christendom. Het christendom is in Azië ontstaan. Het christendom verspreidde zich via het nestorianisme ook al vroeg over grote delen van het continent. Toch zijn de christenen in Azië de minderheid van alle christenen op de wereld. Veel van de Aziatische christenen zijn leden van Chinese huiskerken. Iran, Noord-Korea, Saoedi-Arabië, de Maldiven, Afghanistan, Jemen, Laos en Oezbekistan zijn de Aziatische landen in de top-10-landen van de Ranglijst Christenvervolging van de mensenrechtenorganisatie Open Doors.
 • Jodendom. Het jodendom is in Azië ontstaan. De joodse staat, Israël, en de belangrijkste joodse bedevaartsplaats, Jeruzalem, liggen in West-Azië. Desondanks wonen de meeste joden buiten Azië
 • Boeddhisme. Het boeddhisme is in Azië ontstaan en de meeste boeddhisten leven in Azië. Er zijn interacties met de traditionele Chinese godsdienst, het taoïsme en het confucianisme, een gedragscode.
 • Sikhisme. Het sikhisme is ontstaan in Azië en de meeste volgelingen ervan leven in Azië. Het is een van de vijf grootste wereldreligies
 • Overige religie. Het zoroastrisme, het jaïnisme, shintoïsme, tengriisme en bahai zijn ook religies, die hun oorsprong in Azië hebben. Hun volgelingen leven voornamelijk in Azië
Klimaatinformatie Azië

Azië is het werelddeel met de grootste extremen en tegenstellingen wat betreft het klimaat. Zo vind je hier extreem natte gebieden zoals Bangladesh, het delen van India, Taiwan, Singapore, Maleisië en Indonesië. De Arabisch schiereiland en vooral grote delen van Siberië en het noorden van China zijn echter weer zeer droog. Wat te denken van de verschillen in temperatuur?  Siberië is in de winter enorm koud, min vijftig graden is geen uitzondering in de maand januari. Het koude record in Azië staat op maar liefst min 68 graden Celsius en is in 1933 gemeten in Oymyakon.

Op het Arabisch schiereiland en in landen als Irak, Iran, Pakistan en India kan het juist weer extreem warm worden. In deze landen is veertig graden of meer iets wat met regelmaat voorkomt in de zomer. Op het Arabisch schiereiland geven de thermometers regelmatig vijftig graden aan, in de schaduw!

Al die extremen maken het klimaat van Azië zo interessant. Goede voorbereiding op de weersomstandigheden zoals ze daar voor kunnen komen is daarom niet onbelangrijk als je naar een Aziatisch land op vakantie wilt gaan. Bron: www.klimaatinfo.nl

Thailand