Afrika natuur en Safari

Date februari 18, 2019

Afrika natuur en Safari

Afrika is een continent dat zowel op het noordelijke als het zuidelijke halfrond ligt. De evenaar loopt van west naar oost door de volgende Afrikaanse landen:

Sao Tomé en Principe (om precies te zijn dwars door het eilandje Ilhéu das Rolas), Gabon, Congo-Brazzaville, Democratische Republiek Congo, Oeganda, Kenia en Somalië.

Afrika wordt in het noorden begrensd door de Middellandse Zee, in het noordoosten door het Suezkanaal, de Rode Zee en het Sinaï-schierland, in het zuidoosten door de Indische Oceaan en in het westen door de Atlantische Oceaan. Ten noorden van Afrika ligt Europa, dat door de Straat van Gibraltar gescheiden wordt van het Afrikaanse vasteland.

De smalste afstand tussen Marokko (Afrika) en Spanje (Europa) bedraagt slechts 14 km. De kortste afstand tussen Afrika en het ten westen gelegen continent Zuid-Amerika bedraagt zo’n 2600 km. Op zo’n 4000 km ten zuiden van Afrika ligt de Zuidpool of Antarctica. Het meest noordelijke punt van Afrika is Ras ben Sakka in Tunesië, het meest zuidelijke punt is Kaap Agulhas in Zuid-Afrika, de afstand tussen deze twee plaatsen bedraagt ca. 8000 km.

Het meest westelijke punt van Afrika is Kaapverdië, het meest oostelijke punt is Ras Hafun in Somalië, een afstand van ca. 7400 km. De totale kustlijn van Afrika bedraagt ongeveer 26.000 km. Afrika is na Azië (43.820.000 km2) met een oppervlakte van ca. 30.370.000 km2 het tweede grootste continent van de aarde. Qua oppervlakte is Algerije het grootste land van Afrika, de eilandengroep Seychellen het kleinste. Het kleinste land op het vasteland van Afrika is Gambia.

Afrika is een ruwe diamant: voor avonturiers de place to be. Nergens ter wereld zie je zoveel wildlife en zo’n enorme variëteit aan natuur. Een continent onvergelijkbaar met andere.

Vooral in Oost-Afrika kun je de mooiste safari-ervaringen beleven. Leeuwen, giraffen, nijlpaarden, buffalo’s, olifanten en luipaarden zijn slechts een kleine selectie van de dierenwereld. Om nog maar te zwijgen van de schitterende flora, van de droge woestijnen in het noorden tot de regenwouden rond de evenaar. Geen ander continent heeft zoveel diversiteit te bieden.

Onder de rijke en vruchtbare noordkust ligt de droge Sahara-woestijn. Ten zuiden van deze woestijn begint het regenwoud. Het zuiden en het oosten van het continent bestaan voor een groot deel uit savannen: droge grasvlakten met hier en daar bomen en struikgewas. De rest van Afrika bestaat voornamelijk uit grasland.

Daarnaast biedt Afrika een verscheidenheid aan cultuur om nooit te vergeten, een die vele reizigers onvoorwaardelijk doet vallen voor dit grootse continent. Dansend, zingend, lachend, eerlijk, hartelijk en vitaal.

Het is niet altijd een makkelijke plek om te reizen in Afrika. Hier vind je geen geplaveide route en eenvoudig toegankelijke gebieden. Maar geloof niet alles wat je ziet op tv. Afrika is geen continent vol met burgeroorlog, pest, hongersnood en criminaliteit. Het is een fantastisch, verrassende en spectaculair continent. Eenmaal Afrika bezocht is de kans groot dat je terug wil en meer wil.

Wilt u een reis naar Afrika boeken, kijk voor verschillende opties dan eens hier.  Of neem contact met mij op zodat ik alles voor u kan plannen en regelen.