Veel gestelde vragen over het coronavirus en reizen
Het zijn momenteel roerige tijden in de (reis)wereld en ik begrijp dat er veel vragen en wellicht onrust speelt. Ik wil graag een aantal onzekerheden voor wat betreft reizen weg nemen. Daarom heb ik de laatste feiten met betrekking tot het coronavirus op een rijtje gezet.
Waar vind ik informatie over landen of gebieden met een negatief reisadvies?
Op dit moment heeft de overheid aangeraden tot half maart om geen buitenlandse reizen te maken, inclusief naar de ABC eilanden. Per land en zelfs per regio wijzigt dit op dit moment regelmatig. Ik adviseer je via het Ministerie van Buitenlandse zaken de laatste updates te volgen. Kijk op onderstaande website voor het actuele reisadvies. Overigens is een reisadvies niet bindend. Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen weer opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende tijd een besluit nemen. Vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden i.v.m. de quarantaine verplichting bij aankomst. Check de laatste info op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
Kan ik mijn vakantie vanwege het coronavirus kosteloos annuleren?
Nee, je kunt je vakantie niet kosteloos wijzigen of annuleren. Pas wanneer de Nederlandse overheid afraadt om naar een bepaalde bestemming af te reizen (reisadviescode rood ) of wanneer je reis feitelijk niet meer uitvoerbaar is (bijvoorbeeld omdat een luchthaven gesloten is) is dit mogelijk. Uiteraard kunt je je reis altijd omboeken, wijzigen of annuleren maar in dat geval gelden de normale voorwaarden en bijhorende kosten.
Vergoeden reisverzekeraars geen kosten vanwege corona?
Of kosten van annuleren of omboeken gedekt zijn hangt af van het type verzekering. Neem contact op met je verzekeraar voor je polisvoorwaarden. Wanneer je de verzekering bij mij hebt afgesloten kijk ik het graag voor je na. Een complete lijst van vergoedingen specifiek per reisverzekeraar vindt je onderstaande website. Bij code oranje vergoedt de verzekeraar geen repatriëring.
https://www.independer.nl/reisverzekering/info/annuleringsverzekering/corona-virus
Ik heb geen pakketreis maar alleen een los ticket, een hotelovernachting of een reis uit losse onderdelen geboekt. Hoe is het dan geregeld?
Dat is een groot verschil. Je hebt dan een contract met de vliegtuigmaatschappij of het hotel, waarvoor het ANVR bedrijf heeft bemiddeld. Als je wilt wijzigen/annuleren ben je afhankelijk van de voorwaarden van de vliegtuigmaatschappij of het hotel. Ik zal daarmee zeker helpen, maar het is uiteindelijk de vliegtuigmaatschappij of het hotel dat beslist. Mijn ervaring is wel dat alle partijen in dit soort uitzonderlijke situaties vaak komen met flexibelere voorwaarden.
Als ik in een hotel in quarantaine wordt gezet, wie betaalt die extra kosten?
Je bent op een bestemming heerlijk aan het genieten van je reis en tot overmaat van ramp breekt er corona in je accommodatie uit. In sommige gevallen zal dit ervoor zorgen dat je in quarantaine zult moeten verblijven. Daarmee zul je je reisperiode noodgedwongen moeten verlengen. Vanaf dit moment is er sprake van een zgn. non-conformiteit. Dit kan extra kosten veroorzaken. De wet (artikel 7: 511, lid 2 BW) spreekt over de schade die je als reiziger oploopt als gevolg hiervan. Je hebt in dit geval geen recht meer op een passende schadevergoeding omdat sprake is van een onvermijdbare en buitengewone omstandigheid (kort gezegd: overmacht). Als reiziger kan je voor eventuele (financiële) bijstand het beste richten tot lokale autoriteiten, de eventueel afgesloten reisverzekering en/of consulaire bijstand.
Worden er maatregelen genomen door de nationale autoriteiten van (vakantie)landen?
Diverse landen voeren een medische controle uit bij aankomst of al bij vertrek in het vliegtuig. U kunt dan denken aan het invullen van een gezondheidsverklaring en een temperatuurmeting bij aankomst op de luchthaven. Ook mondkapjes zijn in een aantal landen verplicht in openbare ruimtes en vervoer.
Reizen naar Turkije: Turkije is opengegaan voor toeristen uit Europa, voor Nederlanders geldt nog steeds een oranje reisadvies.
Cruises: ook voor cruises zijn de maatregelen aangescherpt voor zover die nog varen. Alle gasten die uit risicovolle gebieden komen worden geweigerd tijdens inscheping. De meeste cruisemaatschappijen hebben hun vaarschema’s opgeschort tot verder in het jaar.
Reizen naar Israël: voor Israël geldt dat je niet uit een besmet land mag vliegen zonder eerst 14 dagen in quarantaine te gaan.
Reizen naar de V.S en Canada: Er worden nog geen toeristen toegelaten uit Europa. Wanneer dit wordt gewijzigd is nog niet bekend. Amerika is erg getroffen door het virus, zeker New York. Voorlopig blijft het op oranje staan: alleen noodzakelijke reizen.
Reizen naar India: er worden voorlopig geen toeristenvisuns meer verstrekt. India is inmiddels in volledige ‘lockdown’ maar licht getroffen gebieden worden al wel versoepeld met maatregelen. India wordt nu steeds zwaarder getroffen.
Reizen naar Sri Lanka: Sri Lanka is licht getroffen en heeft haar Lockdown nu aangepast met maatregelen. Ze zijn op 1 augustus open gegaan voor een beperkt aantal toeristen uit bepaalde landen, ook Nederlanders.
Reizen naar de ABC eilanden: dit is nu niet mogelijk door code oranje.
Reizen naar Cyprus en Griekenland: beiden code oranje.
Reizen naar Spanje en de Canarische eilanden en Portugal: het vasteland van Spanje is erg getroffen en er zijn nu meer doden dan in China het geval was. Er geldt nu een code oranje voor Spanje en Portugal, inclusief de Canarische eilanden.
Reizen naar Marokko en Egypte: deze landen hebben de grenzen gesloten tot nader order, het is nog niet bekend wanneer toeristen weer welkom zijn.
Reizen naar Frankrijk en België: beiden hebben nu code oranje.
Reizen naar Duitsland: Duitsland is ook oranje en vraagt momenteel een negatieve test voor mensen uit heel Nederland. Of er gecontroleerd wordt aan de grenzen is niet duidelijk.
Reizen naar Groot-Brittannië en Ierland: Engeland is helaas weer code oranje geworden, net als Wales en Schotland en Noord-Ierland. Je mag hier alleen naar toe reizen met een corona-formulier dat u ingevuld 48 uur van te voren moet indienen. Ook Ierland heeft een stappenplan voor versoepeling aangekondigd en een aantal toeristen uit bepaalde landen zijn weer welkom, Nederland hoort hier nog niet bij. Op dit moment geldt er een quarantaineplicht van 14 dagen voor Nederlanders en Belgen, behalve voor Engeland, dit is 5 dagen geworden.
Voor overige landen zie de link van Buitenlandse zaken.
Kan ik niet beter even wachten met het boeken van een reis vanwege het coronavirus?
Je kunt de reis wel blijven uitstellen maar later boeken is geen garantie dat er niets aan de hand is op de bestemming wanneer jij op vakantie gaat. Thuis blijven biedt ook geen garantie want het virus is nu ook in Nederland. Er zijn ook al een aantal touroperators die reizen aanbieden waarbij je gratis tot een bepaalde datum kan annuleren. Wil je hier mee van weten neem dan even contact met mij op.
Wat kunt je doen om besmetting met het virus te voorkomen?
Het Rode Kruis geeft een aantal suggesties die de kans op besmetting verkleinen: Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om het risico op besmetting te verkleinen:
• Was regelmatig je handen met zeep (min. 20 sec.)
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes
Reist je naar een land met het coronavirus? Neem dan ook deze voorzorgsmaatregelen:
• Houd minstens 1 meter afstand van mensen met griepverschijnselen
• Was je kleren als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen. Het virus wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen
• Houd het reisadvies in de gaten
(Bron: Rode Kruis.)
Wat is het verschil tussen een zorgverzekering op reis en een reisverzekering ?
Geneeskundige kosten op reis worden in de meeste gevallen niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Daardoor kan het gebeuren dat je veel moet bijbetalen voor medische zorg in het buitenland. In Scandinavië en de Verenigde Staten zijn doktersrekeningen aanzienlijk hoger dan bij ons. En wil je in een land als Griekenland of Brazilië liever naar een privékliniek, dan lopen de kosten ook flink op. Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan krijg je – afhankelijk van de zorgverzekeraar en de gekozen dekking – maximaal 2 x het Nederlandse tarief uitgekeerd. Dus ook met een aanvullende zorgverzekering ben je nooit in alle gevallen 100% verzekerd voor medische kosten op reis.
EHIC
De pas van jouw zorgverzekering geldt doorgaans ook als European Health Insurance Card (EHIC). Kijk op je zorgpas of de website van je zorgverzekeraar om te zien of dit voor jou ook geldt. Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.
In onderstaande tabel zie je welke vergoedingen je zorgverzekering biedt voor geneeskundige kosten op reis en welke vergoedingen onze reisverzekering met Geneeskundige Kostendekking biedt.
Basis zorgverzekering | Reisverzekering dekking Geneeskundige Kosten | |
Repatriëring | Tot max.100% vergoeding indien medisch noodzakelijk | Tot max. 100% vergoeding indien medisch gewenst |
in EHIC-land* in het ziekenhuis | In gewoon ziekenhuis vergoeding van de medische zorg naar de maatstaven van dat land en/of tot max. 1 x het NL tarief | Alle noodzakelijke medische kosten tot max. 100% vergoed + vergoeding verplicht eigen risico |
in EHIC-land* in privékliniek | Vergoeding tot max. 1x het NL tarief voor de behandeling | Tot max. 100% vergoeding |
Overige landen | Max. 1x het NL tarief | Tot max. 100% vergoeding |
Verplicht eigen risico zorgverzekering | Geldt | Het verplicht eigen risico voor de medische behandeling wordt vergoed. Een eventueel vrijwillig eigen risico wordt niet vergoed. |
Extra reiskosten van en naar de arts/kliniek | Mogelijk vergoeding, afhankelijk van je gekozen zorgverzekering en dekkingen | Tot max. 100% vergoeding |
Tandheelkundige kosten binnen Nederland | Geen vergoeding | Geen vergoeding |
Tandheelkundige kosten buiten Nederland | Geen vergoeding | Vergoeding van medisch noodzakelijke tandheelkundige kosten door een ongeval tot maximaal € 500,- bij Optimaal |
Dit geldt alleen voor noodzakelijke en spoedeisende geneeskundige kosten tijdens de reis.
Let op: de dekking Geneeskundige kosten van de reisverzekering biedt een aanvulling op de wettelijke verplichte Nederlandse zorgverzekering. Dat betekent dat deze dekking alleen aanvullend vergoedt wat je zorgverzekering niet of onvoldoende vergoedt. En heb je hulp nodig? Word je behandeld of opgenomen in een ziekenhuis of privé kliniek? Neem dan als dat mogelijk is, eerst contact op met de Europeesche Hulplijn voor professionele begeleiding.
Neem geen onnodig risico en sluit de dekking Geneeskundige Kosten af bij je reisverzekering.
Al vanaf € 0,45 extra per persoon per dag ben je verzekerd van:
- Alle noodzakelijke medische kosten altijd tegen kostprijs gedekt
- Ook vergoeding van het “verplichte eigen risico” van de zorgverzekeraar voor in het buitenland gemaakte medische kosten
- Vergoeding van extra reiskosten van en naar de arts of ziekenhuis / kliniek
- Repatriëring indien medisch gewenst en verantwoord (op de zorgverzekering alleen repatriëring medisch noodzakelijk is)
Tip: Voor medische kosten die gevolg zijn van skiën of snowboarden is het noodzakelijk dat de dekking Skiën of snowboarden op de reisverzekering is meeverzekerd.
Wil je meer weten?
Op je polisblad zie je of de dekkingen Geneeskundige kosten en/of Skiën en snowboarden zijn meeverzekerd. Heb je een Optimaal-reisverzekering afgesloten? Dan zijn geneeskundige kosten standaard meeverzekerd.
* Landen waar de EHIC geldig is:
Je kunt de EHIC gebruiken in België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Je kunt de zorgpas ook gebruiken in Australië.
De EHIC is ook geldig in eilanden/gebieden die buiten Europa liggen, maar behoren tot een EU-land. Dit zijn de Canarische eilanden (Spanje), Ceuta (Spanje), Frans Guyana (Frankrijk), Gibraltar (Verenigd Koninkrijk), Guadeloupe (Frankrijk), Madeira (Portugal), Martinique (Frankrijk), Mayotte (Frankrijk), Melilla (Spanje), Réunion (Frankrijk) en St Martin (Frankrijk).
Neem voor informatie over uw reisverzekering contact op met mij!